Комисия ще разпределя престъпни пари за благотворителност
Комисия ще разпределя престъпни пари за благотворителност / снимка: БГНЕС
Комисия ще разпределя престъпни пари за благотворителност
29263
Комисия ще разпределя престъпни пари за благотворителност
  • Комисия ще разпределя престъпни пари за благотворителност

Да се създаде комисия, която да разпределя средствата, конфискувани от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Върху тази идея се работи съвместно с финансовото министерство, съобщи нейният председател Стоян Кушлев. По думите му новата комисия трябва да бъде оглавена от финансовия министър, а конфискуваните средства да отиват за благотворителна дейност. Кушлев изрази надежда до юли промените в закона да бъдат в Министерски съвет, а през септември да влязат за разглеждане в парламента.

Кушлев оцени на „Добър 4" работата на комисията за миналата година. По думите му тя е запорирала имущество за над 315 милиона лева за периода август 2009 - април 2010 година. През същия период на 2008 - 2009 година е било запорирано имущество за 78 милиона лева. Ето какво още каза Кушлев в пленарната зала при гласуването на отчета за дейността на комисията за миналата година: 

„Ние водим вече 205 дела за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на голяма стойност -235 млн. лв., но започваме почти през ден да получаваме за уважени наши искания. Преди четири дни получихме известие, че Бургаският окръжен съд е уважил искане срещу Янко Гюров - Лейтената, последният от групата на Митьо Очите, срещу който нямахме решение. За всички останали имаме решения за отнемане, за Митьо Очите имаме и на втора инстанция. Чакаме Върховният съд да потвърди. Получихме известие за увабен на втора инстанция - от Пловдивския апелативен съд за отнемане имуществото на Атанас Цанцарев, което по една оценка е около 500 хил. лв., по друга е 535 хил. лв. Виждаме, че и съдебната система започва да се задвижва макар и трудно, макар и бавно. Имаше и известна съпротива от отделни съдилища, където също чувстваме неразбирателство за прилагане на закона така, както искаме".