/ БТА
Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан. Това е общото мнение на народните представители от Комисията по външна политика. На първото си заседание членовете на комисията изслушаха служебния министър на външните работи Светлан Стоев за актуалната вътрешнополитическа ситуация в Афганистан и за предприетите действия от Министерството на външните работи и други държавни структури за извеждане на българските граждани и на местни граждани, работили за българското посолство, за служби на ЕС и НАТО и в помощ на българските контингенти в Афганистан.

"Нито една държава не може да се справи сама със създалата се ситуация и затова усилията ни ще бъдат насочени в търсене на общо европейско решение", отбеляза след заседанието председателят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев.

"Няма съмнение, че случващото се в Афганистан представлява потенциална заплаха за България от гледна точка на емиграционните вълни, които могат да бъдат насочени през Иран и през Турция, откъдето има само един маршрут към Европа и това е Балканският. Общо е мнението на участниците в заседанието, че България трябва да действа проактивно и да проектира ситуацията в различните варианти", съобщи Гърдев.

Светлан Стоев: Ситуацията в Афганистан е тревожна, спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни

По думите му трябва да бъде използван опита, който България има с подписването на споразумение с Турция във връзка с кризата в Сирия.

"Местните граждани, работили за българското посолство и мисии, както и за службите на ЕС и НАТО, естествено, че ще бъдат подкрепени и могат да разчитат на помощта на България, включително и за извеждането от Афганистан и за предоставяне на убежище, на което те имат право", отбеляза Димитър Гърдев.

Министърът на външните работи е информирал народните представители, че са постъпили 18 искания за извеждане на български граждани от Афганистан. Досега са изведени 13 наши сънародници, а четирима се намират в затворен комплекс и проблемът е в осигуряването на тяхната безопасност до военната част на летището в Кабул.

Четирима български граждани чакат евакуация от Кабул

"Един българин работи на летището и с негова помощ са били изведени останалите ни сънародници. На този етап е по-целесъобразно той да остане там", коментира Светлан Стоев.

"В контакт сме с българските граждани и се надяваме на положително развитие в следващите 24 часа", добави той и уточни, че няма българи, които са изпаднали в беда.