/ / iStock/Getty Images
След приготвените постни ястия за Бъдни вечер, коледната трапеза трябва да бъде богата на месо и деликатеси.

Важно е да се поднесат ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.

Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.

пържола
Thinkstock/Getty Images

За празничната вечер може да се опече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. 

коледа маса сладки
/ iStock/Getty Images

За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от рождението на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Салатата от кисело зеле също е част от коледната трапеза. Картофена салата също е добре да присъства на масата.

Идея за напитки е вкусно червено вино.

Десертът също не бива да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, меденки или торта.

коледа маса сладки
/ iStock/Getty Images

Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.

Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.