Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов беше намерен намерен мъртъв в автомобил в късния следобед. Той е бил с прострелна рана, съобщиха от МВР.

По неофициална информация колата е била заключена отвътре. По-късно стана ясно, че прокуратурата започва разследване за склоняване към самоубийство.

Откриха мъртъв кмета на Якоруда

Кой е Нуредин Кафелов?

Нуредин Кафелов е роден на 1 януари 1958 г. в гр. Якоруда. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност промишлено и гражданско строителство. На 16 октомври 1999 г. е избран за кмет на Община Якоруда, издигнат от Движението за права и свободи (ДПС).
 

На 12 март 2003 г. е избран за член на Комисията за финансов надзор с мандат от шест години. На 28 октомври 2007 г. Нуредин Кафелов е избран отново за кмет на Якоруда на първия тур на изборите с 50,85 процента. На 14 февруари 2008 г. парламентът го освобождава предсрочно по негова молба като член на Комисията по финансов надзор. За кмет на Якоруда е преизбиран още три пъти – на 23 октомври 2011 г., на 25 октомври 2015 г. и на 27 октомври 2019 г.

През лятото на 2022 г. КПКОНПИ започна разследване срещу него, припомня БГНЕС.

Тъстът и тъщата на покойния якорудския кмет Нуредин Кафелов от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати. Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всяка от тях може да бъде установена чрез изискване на фактурите между община Якоруда и двете фирми, чрез които родителите на кметската съпруга осъществяват дейността. Това е сигналът, регистриран на 18 юни в Комисията за конфликт на интереси. В него авторът му е дал сведения за фирмите, взети от Търговския регистър, за да облекчи Антикорупционната комисия в разследването срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов за конфликт на интереси.

Запалиха автомобила на кмета на Якоруда

През лятото на 2022 г. срещу Нуредин Кафелов е депозиран сигнал за неправомерно увеличение на гробищния парк. Той е подаден от местни бизнесмени. На 15 септември 2022 г. екипи на Комисията за противодействие на корупцията и конфликт на интереси влизат в Община Якоруда, изземвайки купища документи от общинската сграда, за да разследват работата на общинското ръководство и най-вече на кмета Нуредин Кафелов.

БТА/БГНЕС