Досега той беше най-младият епископ в Българската православна църква
Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит. Досега той беше най-младият епископ в Българската православна църква.

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18.11.1986 г. в Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел баня, става ясно от биографичната му справка на сайта на Българската патриаршия.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Нов Сливенски митрополит: Има ли знаци на разделение в Светия синод

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” - гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е Директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за Председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив.

Официално: Светият синод избра новия Сливенски митрополит

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ - БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ, а на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" - гр. Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за Викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.