Асен Личев
Асен Личев / Президентство на Р България
Асен Личев е новият служебен министър на околната среда и водите.

Министрите в новия служебен кабинет (СНИМКИ) 

Асен Петров Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво.

През 1997 г. участва активно в организацията и провеждането на институционалната реформа във водния сектор, завършила със закриването на НСВ и КГМР и със създаването на Министерството на околната среда и водите. Ръководи разработването на концепция за „Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България до 2015 г.“, приета от Министерския съвет през 2004 г. През същата година ръководи разработването на Закон за управление на водите, който по политически причини е приет на първо четене от Народното събрание и замразен.

В своята дейност се ръководи от принципа „Околната среда, в това число и водата, не са просто търговски продукти, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, защитени и третирани като такива“.