Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса.

Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в  историята като първия космонавт. А на 10 април 1979 г. и първият български космонавт излита в Космоса.

По темата в "Денят на живо с Наделина Анева" гостува ген. Георги Иванов, първият български космонавт, а о.з. ген. Кирил Войнов, зам.-председател на ДАМТН, говори за язовирите.

Ген. Войнов сподели, че е бил на Червения площад когато се е случило излитането на българин в Космоса. "Политиците малко разконцентрират младите хора. Най-лесно е да седнеш на министерския стол, а после какво ще правиш?", попита реторично той.

Екоминистърът провери язовири заради очакваното снеготопене

"НОЩ започва да работи при интензивни валежи и се започва комуникация с пожарната, с областния управител, със собственици. 6844 са язовирите в България, но сред тях има и гьолове. Заради това се прави прекатегоризация. Поддържат се свободни обеми на язовирите", заяви ген. Войнов.

По думите му, всеки язовир е рисков. 858 са опасни, 414 са за спешен ремонт, 182 са най-опасни, в момента се ремонтират. Според него, има язовирни стени, които лежат върху собствеността на няколко човека.

Първият български космонавт се включи по телефона.

"Спомням си всеки момент от полета детайлно. Поставя се началото на пилотираното изучаване на космоса. 18 държави от целия свят се грижат за МКС", обясни той.

При отказа на основния двигател, той казва знаменитата фраза „нормално“ и успокоява обстановката.
nova.bg