Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев коментира пред NOVA предстоящата грипна вълна у нас, за която вчера специалистите казаха, че щяла да бъде по-голяма от обикновено.

„Всяка година си знаем следното - обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец”, обясни професорът.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19.

„Грипът в момента два пъти по-леко преминава от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът.

По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът.

Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му. Тодор Кантарджиев обясни защо когато се разболяваме, гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било също да се ваксинираме.
nova.bg