/ Istock
Смяната на летните гуми със зимни е важна процедура, която трябва да се извършва своевременно, за да се гарантира безопасността и комфорта при шофиране през зимните месеци.

В България Законът за движение по пътищата изисква автомобилите да бъдат оборудвани със зимни гуми от 1 ноември до 1 март, при условие че има зимни условия на пътя - сняг, лед или голяма влажност.

Съгласно закона смяната на гумите трябва да бъде извършена най-късно до 15 ноември. Зимните гуми трябва да бъдат с минимална дълбочина на протектора от 4 мм. Тоест спокойно може да карате с всесезонни, че дори и летни гуми, при условие, че имат протектор с дълбочина в нормата.

enlightenedКогато решите да смените летните гуми си със зимни, трябва да имате предвид няколко важни неща:

► Първо – проверете състоянието на гумите си. Ако са износени или повредени, е препоръчително да ги смените. Също така, важно е да изберете правилния размер на гумите за вашия автомобил, който може да намерите в ръководството за експлоатация на превозното средство или на самите гуми.

Цената на зимните гуми може да варира в зависимост от марката, модела и размера им. В България цените на зимните гуми започват от около 100 лева за един брой и могат да достигнат до 300 лева за по-висок клас гуми. Важно е да се инвестира в качествени гуми, които ще осигурят по-добро сцепление и управление на автомобила в зимни условия.

Освен цената на гумите, трябва да имате предвид и разходите за смяна на гумите, които варират в зависимост от сервиза, който изберете. Обикновено цената за смяна на гумите включва и балансиране и монтаж на гумите, което може да струва около 20-30 лева за комплект.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня