Заключителният етап на акция „Зима“ е насочен основно към водачите и техническата изправност на превозните средства, съобщиха на брифинг от Пътна полиция. Акцията ще продължи от 21 до 30 ноември.

Ще се следи както техническата изправност на автомобила, така и оборудването му със зимни гуми, съобщи гл. инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

По закон от 15 ноември всички автомобили трябва да са със зимни гуми. Ще се следи и за осветителните системи на автомобилите и всичко, касаещо техническата изправност на превозните средства. 

Акцент ще бъде и поведението на водачите към пешеходците, обяви още Близнаков. 

През предходната акция "Зима" са проверени общо 78 724 превозни средства. В някои случаи водачи, потеглили на път, са спирани за проверка, а автомобилите им са спирани от движение - 426 са тези случаи. Общият брой на констатираните неизправности тогава е бил 3753. "Не е важно колко хора ще глобим, а хората да осъзнаят, че е важно да подсигурят автомобилите си за личната си безопасност и тази на околните", каза още той. 

Условията не са за подценяване, вече има сигнали за заледяване, пътните настилки са студени и предразположени за заледяване, особено в сутрешните часове и в планинските проходи, отчете Близнаков. 

По закон минималната дълбочина на протектора на гумите е 4 мм, в противен случаи санкциите варират между 50 и 500 лева, в зависимост от характера на неизправността, уточниха от Пътна полиция. 

Нека и пешеходците да спазват правилата, не са малко тези нарушения, заяви още Близнаков.