От днес стартира вторият етап на акция "Зима", а акцентът на проверките на пътните полицаи ще бъде насочен към безопасността на движението на пешеходците, към които много често водачите на автомобили не проявяват толерантност. Това заяви инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" на МВР. Кампанията се казва "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" и ще продължи до 20 ноември.

Започва акция „Зима“, за какво проверяват униформените

"Когато пешеходците се движат неправилно, те търпят санкции съгласно Закона за движение по пътищата, а в тази връзка използваме възможността да напомним, че те имат задължения. Най-честите нарушения са движението по площи, които не са предназначени за движение на пешеходци. Понякога не използват тротоарите, пресичат на забранителен сигнал на светофара, а извън населените места се движат по посока на движението, което законът също забранява", посочи инспектор Ботева.

Тя уточни, че специално внимание ще се обръща и на пешеходците в тъмната част на денонощието. Пътните полицаи ще следят и за недопускане на отнемане на предимството на пешеходците от страна на водачите на автомобили, където също органите на реда ще бъдат безкомпромисни, допълни още инспекторът.

Столична община: Старите гуми може да се хвърлят на определени места - вижте къде

По данни на "Пътна полиция", през първата част на акцията, провела се от 1 до 10 ноември, съставените актове и фишове за различни административни нарушения са общо 26 879. "Независимо, че акцентът на тази 10-дневна кампания е насочен към пешеходците, това не означава, че нарушителите водачи няма да бъдат санкционирани", каза още Мария Ботева.

Органите на реда припомнят, че от 15 ноември шофирането със зимни гуми на автомобила е задължително.
БТА