/ УМБАЛ
Федерация на синдикатите в здравеопазването - КНСБ изразява своето несъгласие във връзка с информацията за състоянието на УМБАЛ "Александровска", отразена в медийното пространство. Това съобщиха от синдиката.

"Като синдикат сме силно притеснени от действията, които стават в момента с Александровска болница - една от най-старите и стабилни болници, в която работят всички структури и се обучават студенти. Тази болница бе и на първа линия от самото начало на пандемията от COVID-19", се посочва в декларацията, разпространена от пресцентъра на КНСБ.

КНСБ: Прикривани са болни с COVID-19, за да се избегне карантина

Всички служители са получавали работните си заплати, няма съкращения или неплатени отпуски. Работили са по един от най-добрите Колективни трудови договори на УМБАЛ в страната, сключен между синдикатите и ръководството на болницата, се посочва в декларацията.

"Задълженията, за които се обвинява ръководството, са плод на неглижирани години наред трудности пред университетските болници. Здравеопазването има нужда от реформа, но не трябва да се започва с чистки", пише още в документа.

КНСБ призова за по-добра защита на работещите от вкъщи

Според здравната федерация на КНСБ Промяната на ръководството без сериозни доказателства за злоупотреби и вина не е необходима, защото ще донесе сътресения в работата на УМБАЛ, ще затрудни лечението на пациентите и обучението на студентите.

"Присъединяваме се към призива на нашите синдикални членове, към колектива на болницата да се прекратят тези медийни внушения, пише още в декларацията.

"Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването. Нека ги подкрепим да работят спокойно и ползотворно в името на пациентите!", заявяват синдикалистите.