Ръководството на синдиката ще проведе срещи с депутати в петък
Приключи протестът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) пред един от входовете на Народното събрание. 

Днес пред парламента протестираха и работещите в АПИ.

“Днес са дошли тук пред парламента да кажат, че им трябват 7,5 млн. лв. за ръст на техните заплати поне с 10%, колкото е прогнозираната инфлация за тази година. Нашите надежди са преди второ четене такъв законопроект да бъде внесен и депутатите да чуят хората и да припознаят тези текстове”, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той обяви, че утре са предвидени срещи с почти всички парламентарно представени партии.

"Започваме от 9:00 часа и на всеки час ще се виждаме. Най-вероятно ще успеем да се видим с всички и ще им дадем нашите законопроекти и анализи и се надявам в крайна сметка да бъдем чути”, каза Костов.

Приключи първата протестна акция на КНСБ

Утре на протеста очакваме около 1000 души”, каза той и уточни, че в него ще се включат работници от НАП, НОИ, БНР и др. По думите му за БНР трябват около 4 млн. лв., а в НОИ около 7-8 млн. лв.

БТА

Той обясни, че от пакета 170 млн. лв., който КНСБ иска, дефицитът няма да бъде увеличен. “Няма нужда да режем нищо, има достатъчно пари. 170-те млн. лв., които КНСБ иска, са 0,08 % от БВП и това няма да повлияе на дефицита, който е 5-6 млрд. лв., по никакъв начин”, категоричен е той. Според него депутатите нямат икономически, морален и социален аргумент да не приемат исканията на КНСБ.

Вчера пред парламента протестираха работещи от Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в "Напоителни системи" и Селскостопанската академия, с искане за 20-процентов ръст на заплатите. Акциите на синдиката ще продължат и утре. Те са на фона на дебатите за приемането на проектобюджета за 2023 година. 

БТА


Депутатите Мирослав Иванов, Настимир Ананиев, Искрен Арабаджиев и Михал Камбарев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) разговаряха с протестиращите.

Мирослав Иванов се обърна към недоволните с призив да продължават да отстояват правата си.

Надявам се, че ще бъде намерено решение на вашите искания. Вашите възнаграждения не са в размерите, които трябва да бъдат, с оглед на изключително важните задължения, които имате към цялото общество, каза още Иванов.

Борислава Бибиновска,БТА/БГНЕС