/ БТА
Ако руската ваксина отговаря на изискванията на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, тя ще получи одобрение за употреба.

Това стана ясно от коментара на шефа на българската агенция по лекарствата /ИАЛ/ Богдан Кирилов, който посрещна новата партида от ваксини на "Пфайзер".

Производителят на "Спутник" вече започна първоначалните разговори с ЕК.

Попитан дали може сами да се договорим и да вземем ваксини от Русия или Китай, ако се забавят и другите доставки от договорените ваксини, Кирилов пак посочи, че важи условието да е получено разрешение от ЕМА.

"Всяка ваксина, независимо от произхода и държавата, в която се произвежда, трябва да премине през процедурата, през която трябва да преминат и останалите. Имаме информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата. Ако отговаря на изискванията, със сигурност ще получи разрешение за употреба и съответно, всички европейски държави да я прилагат", коментира Кирилов.


Брюксел: Страните-членки могат да договарят ваксини извън ЕС



В същото време друга страна-членка на ЕС, Унгария, вече подписа договор миналия петък с производителя на руската антикоронавирусна ваксина "Спутник" за доставка на четири етапа.

По този повод говорител на Европейската комисия същия ден коментира, че държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Представителят на ЕК, цитиран от БТА, отбеляза, че Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от Европейската лекарствена агенция.