Кирил Рашков обжалва присъдата си, внукът му - мярка
Кирил Рашков обжалва присъдата си, внукът му - мярка / снимка: DarikNews.bg, архив

Кирил Рашков ще обжалва присъдата си пред Пловдивския окръжен съд. Той бе осъден на три години и шест месеца затвор от Районният съд в Асеновград, затова че на 23 септември миналата година в Катуница е заплашил с убийство Веселин Христов и Иванка Петрова-вуйчо и леля на убития Ангел Петров. Рашков е осъден да заплати на Христов и Петрова сумата от по 2000 лева за всеки за причинените им неимуществени вреди.

Районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров на заседанието тогава поиска за Цар Киро ефективна присъда от четири години затвор. В мотивите си прокурор Димитров посочи, че Кирил Рашков е известен в обществото с агресивното си поведение и готовността за саморазправа, както и реабилитираните присъди.

„Искам да бъда оправдан, не се чувствам виновен”, това бяха последните думи на Кирил Рашков пред Пловдивския окръжен съд днес.

Адвокатите му поискаха оправдателна присъда или сегашната да му бъде намалена. Те изтъкнаха като причина тежкото здравословно състояние на Рашков. Адвокат Хари Хараламбиев за пореден път бе категоричен, че по това дело няма достатъчно доказателства, както и това, че не вярва на Веселин Христов и Иванка Петрова.

В срок до един месец Пловдивският окръжен съд ще се произнесе с решение по жалбата на Кирил Рашков.

Внукът на Кирил Рашков - Ангел също обжалва мярката си „задържане под стража" пред Пловдивския апелативен съд днес. Окръжните магистрати го оставиха в ареста за подкуп на полицай. Той е обвинен в подкуп на длъжностно лице, за което законът предвижда до 10 години лишаване от свобода и 15 000 лева глоба. Ангел Рашков в момента е в изпитателен срок. Има условна присъда от 1 година и 3 месеца заради използване на неистински документи- шофьорска книжка, придобита с фалшива диплома за средно образование. Той няма право да управлява автомобил. Внукът на Кирил Рашков е искал да подкупи полицаите с 20 лева. Адвокатът му Васил Марков твърди, че парите са „хвръкнали" от вятъра.

Напрежение има в момента и извън съдебната зала, докато роднините на Рашков и хората от Катуница чакат да започне заседанието за мярката на внука на Кирил Рашков - Ангел. Веселин Христов показа пред медиите съобщение, изпратено до него през социалната мрежа Facebook от Кристиян Рашков. В него внукът на Рашков му отправя закани и го обижда.

Междувременно стана ясно, че е насрочена дата за делото срещу Кирил Рашков за проявено дръзко хулиганство - показване на неприличен жест - среден пръст, на публично място. То ще се гледа на 26 април от Районен съд Асеновград. Внесен е обвинителния акт, съобщи за Дарик председателят на Асеновградския съд Иван Калибацев. Кирил Рашков е признал вината си и делото ще се гледа при съкратено съдебно следствие.

След едно от заседанията на Районния съд в Асеновград, на излизане от сградата, Кирил Рашков демонстративно показа среден пръст към насъбралото се множество от жители на Катуница. Няколко часа по-късно прокуратурата се самосезира от видеоматериал. За такова престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация. Вероятно това обвинение ще бъде присъединено към предишните на Рашков.

По делото освен видеоматериали от медии са разпитани и свидетели, журналисти и служители на съдебната охрана.

Все още няма резултат по разследването за укритите данъци на Кирил Рашков. Досъдебното производство не е приключило. В момента върви оценителна експертиза на цялото имущество на фамилия Рашкови. След обобщението на вещото лице по тази експертиза ще стане ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления на Кирил Рашков и членове от семейството му. Не са готови и резултатите от данъчните ревизии, които текат заедно с разследването.