Кирил Петков
Кирил Петков / Георги Димитров
"Бях в Брюксел и има голям шанс през декември нещата да се обърнат за Шенген. Ако продължи конструктивно диалогът, може и да имаме добра новина, но това го казвам само предварително". Това каза в кулоарите на НС Кирил Петков.

Във връзка с исканата оставка на министъра на здравеопазването Христо Хинков, Петков заяви: "Нещата трябва да се случват институционално. Има някакви критики към министъра - изслушват го в Комисия. Всяко решение за уволнение или назначение на министър е при акад. Денков и Мария Габриел. Важно е да се спазва разделението на властите".

Министър Хинков: Не виждам основание да подавам оставка

Петков беше категоричен, че в обединението на ПП-ДБ всяко решение се взема, след като е обсъдено от всички лидери.

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да минат през проверка.

"Връщаме се към институционалността, връщаме се към процедурите. Нещата няма да се случват с телефонен разговор", каза още Петков.

Относно дерогацията, той посочи: "Тя трябва да бъде прекъсната на 1 март 2024 г. българската държава трябва да е готова с екип, който да може да бъде в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. Много е важно за българските граждани договорите, които се случват, които са с неруски петрол, да не дигнат цената на бензиностанциите. И тук призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема на всеки две седмици. Имаше ясна договорка, че датата е 1 март".

Борисов за дерогацията: Ако ГЕРБ мръдне от позицията си, подавам оставка

"Другото, върху което трябва да се фокусираме, са Бюджетът и Конституцията. "Котки в чували" няма да допуснем в тези регулатори. И нещата ще се движат наред по много ясен и систематичен начин", допълни Петков.