/ DarikNews.bg
В България има резерви за пълното лечение на 35 000 души, съобщи ген. Мутафчийски
Предприемачът и президент на КРИБ Кирил Домусчиев дарява безвъзмездно на здравното министерство 5000 теста за коронавирус и всички лекарства, закупени от неговия екип.

Това обяви председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, упълномощен да го съобщи от името на предприемача, който се лекува в "Софиямед".

"Упълномощен съм от г-н Домусчиев да заявя, че всички изкупени лекарства ще бъдат дарени на Министерство на здравеопазването за лечение на български граждани. И той ще закупи 5000 теста за всички български граждани безвъзмездно", заяви шефът на щаба.

Ген. Мутафчийски благодари от името на държавата за дарителския жест.

Лекарствата са на хининова основа, които са използвани и в Китай за успешно лечение на хора с коронавирус.


Домусчиев търси да дари на държавата животоспасяващо лекарство за коронавирус (ВИДЕО)


За този медикамент самият Домусчиев вчера съобщи в ефира на NOVA, че използва контактите си, за да закупи количества, които ще дари за всички българи, които се нуждаят от лечение. Лекарството липсва от нашата страна, не се произвежда и не се внася, а го няма вече и в редица европейски държави.

„Оказа се, че в България има резерви на хининови препарати, и то в не малки количества – 35 000 пълни дози за лечение, т.е. – за 35 000 души. Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", каза ген.-майор Мутафчийски. По-рано премиерът уточни, че имаме готовност да произведем още 250 000 дози със собствени мощности.

"От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция – около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви. Упълномощен съм от г-н Домусчиев да кажа, че всичките налични лекарства, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. А парите за тестовете вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това", каза още началникът на щаба.