/ Dariknews.bg
Католиците от Белене ще подарят специална икона на папата
101473
Католиците от Белене ще подарят специална икона на папата
  • Католиците от Белене ще подарят специална икона на папата
При посещението си в България папа Франциск ще получи нарисувана специално за него икона като подарък от католическата общност в град Белене. За събитието само от района на крайдунавския град и Плевен в столицата ще пристигнат около 400 души.

ikona papa
Dariknews.bg

Папа Франциск пристига в България
 
За посещението на папа Франциск в България католиците от град Белене са подготвили специален подарък – икона, на която са изобразени в цял ръст беленчанинът Евгений Босиков и трима свещеници от Пловдивско, които заедно с Босилков са били убити през ноември 1952 година. Това съобщи на пресконференция в Плевен отец Паоло Кортези, който е енорист на католическата общност в Белене.

ikona papa
Dariknews.bg
 

„Като общност много хора са ни съветвали да подарим нещо на папата. Решихме да подарим тази икона, специално нарисувана за него от художник, който не иска да бъде известяван. Върху тази икона нарисувахме лицата на беленчанина Евгений Бокилков и трима свещеници от Пловдивско, които са били застреляни с него в нощта на 11 ноември 1952 година. Това са отец Павел, отец Камен и отец Йосафат”, обясни Паоло Кортези.

Той уточни, че най-големите групи при посещението от Северна България ще бъдат от Белене и Плевен. Очаква се от двата града да пристигнат по около 200 души.
Отец Паоло показа и червеното шалче с образа на папата, което ще носят католиците от Белене при посрещането на светия отец в София пред храм „Св. Александър Невски”.

ikona papa
Dariknews.bg

"Аз не съм пионер, но ние искаме да бъдем пионерите на вярата и на шалчето сме сложили образите на папа Франциск и на Евгени Босилков. Пред храм "Александър Невски" сигурно цветовете ще бъдат най-вече в бяло и жълто - цветовете на Ватикана. Ние от Белене ще бъдем червена капка като капка кръв в знак на всички, които са страдали", каза отец Паоло Кортези.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук