КАТ-София започва масови проверки за пияни и дрогирани шофьори
КАТ-София започва масови проверки за пияни и дрогирани шофьори / DarikNews.bg, архив

КАТ-София обяви война на пияните и дрогирани шофьори. Причината - серията катастрофи през последното денонощие, причинени от водачи след употреба на алкохол и наркотици, съобщава bTV.

Хванаха мъж да шофира с над 5 промила алкохол в кръвта

И трите инцидента са в столицата. 54-годишен мъж се е ударил в камион, а пробата е отчела близо 4 промила алкохол. В 10.00 часа сутринта млад мъж без книжка и със спряна от движение кола е блъснал пешеходка на булевард „Сливница". Полевият тест показал, че той е взел амфетамини и е пушил трева преди да седне зад волана. Друг пиян шофьор също ударил колата пред него. Той бил с над два промила алкохол.

Пияни и без книжки шофьори вилнеят по пътищата, предлагат и подкупи на полицаи

„Нулева толерантност" обяви столичната пътна полиция. Николай Крушарски от КАТ-СДВР обясни, че вече всеки един полицейски патрул ще извършва проверки за алкохол и наркотични вещества. Нужният брой тестове вече е на разположение на униформените: „Снабдени сме и наистина ще бъдем безкомпромисни в тази посока".

От началото на годината са установени над 1000 пияни шофьори, половината от тях с над 1.2 промила алкохол.

Пиян шофьор без книжка опита да изблъска патрулка от пътя, пипнаха го след гонка и стрелба

Всяка седмица се залавят и по двама дрогирани. За разлика от пияните, обаче взелите дрога не носят наказателна отговорност, ако това им е първо нарушение.