Нарушителите в Румъния ще се отървават без глоби от днес
Нарушителите в Румъния ще се отървават без глоби от днес / iStock/Getty Images
Полицаите започват проверка на товарните автомобили и автобусите
От Пътна полиция започват проверка на товарните автомобили и автобусите. Акцията е съвместна с Европейската мрежа на службите на пътна полиция Роуд Пол (Roadpol). Проверките ще са на територията на цялата страна и ще продължат до 16 май.

Основните нарушения, за които ще следят от КАТ ще са за спазване на времето за почивка от шофьорите, скоростните режими, употреба на алкохол и наркотични вещества и неукрепени товари. Полицаите ще проверяват и за редовността на документите на водача и на автомобила, както и за използване на обезопасителни колани.

"Тези показатели са много важни за движението като цяло и за това са обект на засилените проверки", обявиха от Пътна полиция. Резултатите от акцията ще са готови в едноседмичен срок.

Подобна съвместна операция се е провела от 8 до 14 февруари у нас.

Най-честите нарушения при товарни автомобили са превишаване на скоростта, нередовни документи на водача и на превозното средство, неизползване на колани, техническа неизправност и превишаване на разрешените часове за пътуване. Това отчетоха от Пътна полиция.

При автобусите най-много са били нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост, нередовни документи при водача и неизползване на обезопасителни колани.