Оптимист съм, че до юли ще влезем в банковия съюз. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, ако България влезе в чакалнята, това означава много по-добър кредитен рейтинг на българската държава. „Много повече инвеститори ще наблюдават страната ни с интерес", категоричен е министърът.

Борисов: Спазили сме всички критерии за влизането в ERM II

„Една от основните цели на управленията през годините бе всъщност приемането на еврото като валута в България. Разбира се, за да стигнем до това трябва да извървим дълъг път. В момента сме в правилна посока. Ние сме готови по отношение на изпълнение на всички онези мерки, които ще ни помогнат да влезем в тази чакалня. Важно е да споменем, че през последните 10 години в нея няма никой. Имаме много работа по отношение на инфлацията. Днес видях икономисти, които казаха, че не сме изпълнили критериите. Има разлика между изисквания, които трябва да се изпълнят до момента на влизане в чакалнята”, поясни той.

Борисов обсъди със зам.-председателя на ЕК приемането на България в чакалнята на еврозоната

„В България се извършиха от ЕЦБ няколко стрес теста и оценка на активите. Целта им е да се провери състоянието на банките работещи в България – като българските, така и международните. Важно е дали биха издържали на финансов и икономически стрес. 4 от тях минаха теста, а при 2 се наблюдаваха забавяния. За Първа инвестиционна имаше много голям напредък”, каза още Караниколов.

„Целта е през юли България да бъде в чакалнята. В момента заради пандемията повечето от инвеститорите са се отдръпнали и наблюдават. Предполагам, че в понеделник ще станат ясни имената на частните инвеститори", каза още Емил Караниколов.
NOVA