/ БГНЕС, архив
"Спазили сме всички критерии за влизането в ERM II, които бяхме договорили с ЕЦБ и ЕК", заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет, на което се обсъжда придобиването на акции на Първа инвестиционна банка от Българската банка за развитие.

"Влизането в Еврозоната е нещо изключително важно. ПИБ беше последното изискване", заяви премиерът. "Всички изисквания, които бяха поставени, темата с Европейската централна банка беше затворена, преминахме към аукциона вчера, затворихме го. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и с ЕК. Целта ни е юли месец да приключим", подчерта той. 

"Чакалнята на еврозоната дава допълнителна сигурност, че сме в Европа на първа скорост, че няма да изпаднем на втора скорост, има и други плюсове", подчерта Борисов. "Българите да не се плашат, че ще им фалират банките. Някои от политическите опоненти са успявали да фалират 15-16 банки, други само една. С огромни усилия успяваме милиарди да върнем след това обратно, но затова се налагат години, каза още министър-председателя.

"С министър Емил Караниколов предлагаме Министерският съвет да приеме участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ да се извърши при пазарни условия и то 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции, съгласно доклада по точка 1", каза от своя страна Владислав Горанов.

"След това ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и ББР няма да изгуби по никакъв начин нищо и държавата, това трябва да го има изрично записано", уточни премиерът Борисов.

Капитализацията на структуроопределяща банка като Първа инвестиционна банка е правилно решение и добра новина за стабилността на цялата финансова система. Още повече, че то бе поставено е като последно изискване пред приемането ни в банковия съюз, уточни пред журналисти Горанов. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък обясни, че правителството има още 2 по-сериозни амбиции - приемането на еврото и влизането в клуба на богатите. 

"Еврото не влиза с приемането на България в Чакалнята на Еврозоната", каза още Караниколов.

"Ще подадем заявление за ERM, когато имаме оценка и увереност, че всички поети ангажименти от наша страна с писмото пред еврогрупата, са потвърдено изпълнени, каквото е нашето виждане", заключи Владислав Горанов.