Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Вицепремиерът държи законът да третира еднакво всички, а не да са лоши само агитките, а да са добри другите хулигани, които затварят кръстовища
Вицепремиерът Красимир Каракачанов осъди расистките прояви на футболните фенове на мача между България и Англия и посочи, че не това е начинът да си "изразходваш енергията", когато знаеш, че това може да доведе до санкции за отбора, който подкрепяш.

Той добави още, че тези футболни хулигани се занимават с друга дейност, като разпространяване на дрога или в "организирането на други неща".

Шестима са задържаните за расисткия скандал, издирват се още

"Защо не се огледаме дали някои от агитките не се занимават с друга дейност, освен да подкрепят отборите, макар и по-грубо? Имам предвид разпространение на дрога, организиране на други неща. Протести и контарпротести - не знам дали като агитки ги мобилизират, но в някои неща, които са наказуеми от закона", каза той.

Каракачанов направи паралел с футболното хулиганство и организирането на протести, които затварят кръстовища.

"Ако поискам по-строги санкции за тези, които ходят да затварят кръстовища и половин София, спират икономическото развитие на цели региони, ще ме подкрепите ли? Не е ли едно и също. За вас не е, но за мен е. Едните нарушават закона и другите нарушават закона. За едните искаме по-строги мерки, а за другите не. Едните, защото не са расисти, могат да запушат София и да чакаме с часове или да запушат магистрала Струма. Почнем ли да разделяме закона на морален и неморален, няма закон. Едните са с фашистки поздрави и трябва да сме строги, а другите не са, но пак нарушават закона и възпрепятстват гражадните, но те са добри. Законът трябва да е еднакъв", отсече той.

"Футболното хулиганство не е оправдано. Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката", отсече той и даде пример, че протестът на тираджиите е бил оправдан, защото са се борили за хляба си.

Президентът: Държавата не може да се намесва в независимия БФС

Той определи и упреците на президента Румен Радев, че "футболът ни е огледало на състоянието на държавата", като "заяждане".

"Като беше правителството на Станишев, Орешарски, по-хубаво ли ни беше. Почнем ли да вкарваме спорта в политика, не е добре", отсече Красимир Каракачанов.

По думите му проблемът във футбола ни е, че играчите нямат хъс да играят, а самият вицепремиер призна, че още преди 10 години е спрял да ходи по мачове.

Ивелин Попов призна, че се срамува от расистките скандирания​​​​​​​

"Няма футбол, това е. И което озлобява и част от агитките, е, че отборите не играят. Имаше известни футболисти, които си пазеха краката, защото трябва да печелят мачове в чужди отбори. Като се наложи да играе за Бълагиря, няма сърце да играе. След Шампионската лига, в която участва "Левски", съм спрял да ходя. Какво да гледам отбори, които нямат хъс да играят?! Че разчитат собственика на отбора да уреди съдията и да им уреди точките, и че първенството е нагласено от първо до последно място още от първия кръг. Защо да си губя времето?!", заяви Каракачанов.

По думите му решението е в активното физическо възпитание и финансирането на детско-юношеския спорт.