/ БГНЕС
Жените в службите за сигурност не са допуснати по нечие благоволение или не влизат през задния вход. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Тя откри дискусия на тема „20 години – жените, мирът и сигурността“. 

Участниците в срещата са представители на Министерството на вътрешните работи, на отбраната, на Българската армия и Сдружението на жените военнослужещи.

"Жените в унифрома със своите способности, със своя стоицизъм, сила на духа допринасят за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота. Това е важно и за сферата на отбраната", посочи Караянчева.

Тя критикува и тези, които са против увеличаването на броя на жените в армията, като цитира интервю на о.з. ген. Кольо Милев, сега депутат от БСП. Караянчева изрази категоричното си несъгласие с подобна нагласа, че жените увеличавали социалните разходи на армията, защото излизали в майчинство.

"Жената е като пакетче чай - не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода", припомни Караянчева и думите на Елинор Рузвелт.

Цвета Караянчева жени сигурност
БГНЕС


От изказванията на форума стана ясно, че в МВР отдавна са възприели равнопоставеността на двата пола в редиците си, докато пробивът в армията става по-трудно.

"МВР не е капсулирано и затворено за мъже, има много жени на ръководни длъжности. Админстративните дирекции се ръководят от жени", посочи заместник-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева.

По думите й при разследващите полицаи жените преобладават, в Икономическа полиция жените са 18%.
 

Цвета Караянчева жени сигурност
БГНЕС


"Висши военни реално дискриминираха жени от заемане на длъжности", коментира от своя страна  полк. Невяна Митева и добави, че военното министерство е загубило няколко дела заведени в Комисията за защита от дискриминация.

"16,4% от общия числен състав за въоръжените сили са жени военнослужещи. От тях с най-висок процент са дамите от военноморските сили - 29%", каза тя.

"В петгодишен период се наблюдава тенденция на двойно увеличение на жените в контингентите зад граница", добави полк. Невяна Митева.