/ БГНЕС
Депутатът от ДПС Йордан Цонев без малко да се сдобие с генералско звание. Високия чин му даде парламентарната шефка Цвета Караянчева, която покани на трибуната "генерал Цонев".

Поводът за поканата на микрофона беше изборът му за председател на временната комисия, която ще проверява харчовете на правителството за борбата с К-19. Финансистът Цонев бе избран от депутатите за шеф на комисията със 109 гласа "за".

Лапсусът разсмя пленарната зала, както и самата Караянчева  в първия нормален работен ден на Народното събрание, стартирал както обичайно, в 9.00 часа.

През смях Караянчева се извини за грешката: "Ами то, много генерали в последните два месеца и човек се обърква". Председателката на парламента в кръга на шегата обеща още: "Ще поръчаме една униформа на г-н Цонев".

Ясно стана, че грешката е провокирана от яркото присъствие на шефа на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който се явява в генералски униформи вече повече от два месеца на редовните брифинги. Днес пък униформата на генерала беше вече заменена от лятната й разновидност.

Председателят на Народното събрание пък показа, че строго следи за спазването на противоепидемичните мерки в пленарната зала.

След апел на шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, че масово в залата депутатите не спазват мерките и са без предпазни средства на лицето, Караянчева напомни от микрофона:

"Призовавам ви още веднъж - сложете маските си, да спазваме правилата!"