У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта
Мисля, че подвариантът на Омикрон - BA.5 е доминиращ в страната. Това каза в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

За съжаление, последното секвениране на COVID проби беше преди около месец, тогава в София 12% бяха вариант BA.5. Мисля, че той вече е доминиращ, каза експертът.

Експерт за новата COVID вълна: Без много хора в офиса, не се качвайте в пълни автобуси

Според него това може да се дължи на увеличения брой пътувания в чужбина и по-конкретно към Гърция. BA.5 е 30 пъти по-лесно разпространим от уханския, но за щастие преминава доста по-леко, обясни проф. Кантарджиев. Той допълни, че редом с коронавируса, трябва да се внимава с разпространението на вирусни и бактериални инфекции.

Професорът призова хората с придружаващи заболявания да си направят втори бустер, 7000 души вече са го направили през последната седмица, отбеляза Кантарджиев. Втората бустерна ваксина е редно да се постави четири или повече месеца след третата игла, обясни експертът.

Връщат задължителните маски в болниците в някои градове

У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта, но Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.