/ БТА
Вицепремиерът и министър по ефективното управление Калина Константинова настоя народните представители да възложат одит на Сметната палата за състоянието на „Български пощи“. В хода на разисквания по питане от народните представители от „Възраждане“ относно състоянието на „Български пощи“ и неизплатените заплати на служителите и хакерската атака от 16 април, Константинова посочи, че в правомощията на Народното събрание е да възложи извършване на проверка извън планираните за годината и затова ви призовавам, да го направите.  

В хода на питането Настимир Ананиев, народен представител от „Продължаваме Промяната“, заяви че ще внесат искане за насрочване на разискване за състоянието на дружеството и взимане на решение от Народното събрание за възлагане на одит от Сметната палата за съответствие при финансовото управление на „Български пощи“.

Държавата поиска оставките на ръководството на „Български пощи“

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин насрочи разискването за 20 май.

В началото на своето изказване вицепремиерът Константинова подчерта, че досега „Български пощи“ не само не са били приоритет на ГЕРБ, но и не са били включени в обхвата за киберсигурност, нито в списъка със стратегически обекти.

„Върху тяхната информационна сигурност не е упражняван никакъв контрол и подкрепа“, каза Константинова и заяви, че днес повечето са ангажирани към благосъстоянието на „Български пощи“.

Вицепремиерът съобщи, че е извършен одит от страна на инспектората към Министерския съвет и са констатирани редица нарушения, свързани с управлението на собствеността на дружеството.

Така например цената, която е определена за отдаване под наем на базата в центъра на Пампорово, е в пъти под пазарната.
Константинова посочи, че тя е била отдадена за 0,86 лв. на квадратен метър или два лева на стая във висок сезон. Това са констатациите на вътрешния одит. По разпореждане на вицепремиера Константинова е изискан и доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция, който се очаква в началото на юни. Вицепремиерът съобщи, че е изпратила писмо, в което настоява в своя доклад за финансовото състояние на дружеството за последните две години, да бъдат взети под внимание и констатациите от одитния доклад. Друга констатация, която Константинова визира за състоянието на дружеството, е наличието на 2600 работни станции с морално остарял хардуер, на които е невъзможно инсталирането на съвременен антивирусен софтуер. Тя добави, че 400 от компютрите след хакерската атака, вече са негодни за употреба.

„Български пощи“ с ново ръководство

Константинова съобщи, че в рамките на нейните правомощия е да сезира компетентните органи, които да установят виновните лица за състоянието на дружеството. Сезирани са Националната агенция за приходите, Държавната агенция „Национална сигурност”, МВР и икономическата полиция, които да извършат съответните проверки.
БТА