Какво съдържа архивът на разузнаването?
Какво съдържа архивът на разузнаването? / netinfo

Поради отказа на Национална разузнавателна служба да разсекрети архивите на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност и поради големия въпрос за това какво съдържа този архив на разузнаването, поставен във връзка със загадъчната смърт на шефа на архива Божидар Дойчев, разследващият журналист на Дарик Богдана Лазарова оповести в ефир каква е структурата на този архив и какво съдържа той по фондове.

Съгласно строго секретна инструкция за оперативния отчет от 20.11.1976 г., подписана от министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов, архивът на Първо главно управление на Държавна сигурност е самостоятелен архив извън този в МВР.

Предаването „Пропаганда” на Дарик радио и журналистката Богдана Лазарова ще продължат да питат разузнаването какво точно съдържат тези фондове и кои публични личности имат досиета там. Призоваваме всички колеги да направят същото.

Фонд № 1 – лични работни дела на агентурата – в него влизат всички донесения от агентите на външното разузнаване;

Фонд № 2 – дела за оперативни разработки, проверки и наблюдение – тук е събрана цялата информация по всички операции, проведени от разузнаването. По всяка операция донесенията може да са от няколко агента. Точно тук се намира и информацията за всички 350 създадени от ПГУ задгранични дружества, през които в чужбина са изнесени над 380 милиона лева.;

Фонд № 3 – дела за обектови разработки – това са хора или определени институции, които са били обекти на разработки и контрол;

Фонд № 4 – литерни дела (дела на институции) – по определени направления в продължение на години са водени разработки например на информационни агенции, задгранични радиостанции, институции, които се занимават с България, включително ЦРУ и ФБР;

Фонд № 5 – дела на Второ главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаването);

Фонд № 6 – дела на разузнавателния отдел на Гранични войски;

Фонд № 7 – дела на оперативни работници на Първо главно управление – това е щатният състав;

Фонд №8 – дела на оперативни работници на обществени начала. Това са извънщатните сътрудници – журналисти, дипломати, търговци, обикновени граждани, които са пътували с роднини в чужбина и не са на щат в разузнаването;

Фонд № 9 – служебен архив - това са заповеди, справки, инструкции и други вътрешни документи;

Фонд № 10 – оперативна преписка с резидентурите. Това е кореспонденцията с тези агенти, които са под дипломатическо прикритие в посолствата на България в чужбина. В този фонд са всички шифрограми, които те са изпращали, или обменът с дипломатическа поща, както са се изпращали най-важните сведения веднъж в месеца.

Фонд № 11 – партиен архив.

Ден преди шефът на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев да бъде намерен застрелян в кабинета си, Богдана Лазарова се срещна с него и така стана последният цивилен човек, който го е виждал преди смъртта му.

Повод за срещата е съдебното дело, което тя води в Софийския градски съд срещу НРС, като обжалва отказа на службата да й предостави документи на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност за атентата срещу папа Йоан Павел Втори и случая „Сергей Антонов”.