/ Министерство за здравеопазването, пресцентър
Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването?
99608
Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването?
  • Какво предвижда новият колективен трудов договор в здравеопазването?
По-високи стартови заплати за лекари и медицински сестри догодина бяха разписани в новия колективен трудов договор в сектор "здравеопазване", който трябва да влезе в сила от следващата година. Увеличението е между 15 и 20 процента, което значи, че медицинските сестри ще взимат поне 900 лв., лекарите със специалност - около 1200лв., а шефовете на клиники - до 1500лв. Две работодателски организации обаче отказаха да подпишат договора, парафите си върху който полагат и синдикатите.

Средното увеличение на минималните заплати е с около 200 лв., информираха синдикатите след подписването на КТД, който влиза в сила от януари следващата година, и подчертаха, че затруднения в заплащането на тези нови прагове биха могли да имат лечебни заведения в лошо финансово състояние като болниците в Ловеч и Враца.

"С този Колективен трудов договор и последващите стъпки, които продължаваме да дискутираме с министерството, смятаме да се сложи някакъв ред в тази кочинка, защото не само в регионите, и по отделните болници разликите са големи", коментира Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Кокалов определи новоподписания КТД като много напрегнат и прогнозира, че много от работодателите ще изпитат неудовлетворение заради факта, че "ще трябва да положат максимални усилия, за да намерят решение".

подписване КТД
Министерство за здравеопазването, пресцентър

Две работодателски организации отказаха да подпишат документа, който увеличава заплати на медицински сестри, лекари и завеждащи клиники и отделения. Според синдикатите и здравните власти обаче този факт нямало да има отношение към валидността на новия договор.