Ръководството на затвора в Бургас своевременно е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.

Това констатира разпоредената от министъра на правосъдието Десислава Ахладова проверка в Бургаския затвор, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Проверка в затвора в Бургас заради сигнал за огнище на COVID-19 (ВИДЕО)

През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18. Активните случаи на коронавирус са 10, а едно лице е хоспитализирано във външно болнично заведение. На 31 март ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

Всички диагностицирани с COVID-19 са изолирани за срок от 14 дни. Терапията на всеки от тях е назначена от лекар. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни.

До настоящия момент в затвора в Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID-19 от външни медицински специалисти, както и ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица.