/ iStock/Getty Images
Заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Кирил Войнов съобщи във връзка с променящата се метеорологична обстановка, че язовирите са под контрол. Зам.-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. д-р инж. Славейко Господинов предупреди за дефицит на хидроинженери.

По данни на Агенцията общият брой на язовирите е 6844. От тях 858 са за ремонт - на язовирни стени и на съоръженията, впоследствие 414 са посочени като нуждаещите от спешен ремонт, а с решение на правителството вече има одобрен списък за 182 язовира, за които трябва да започнат ремонтите, като за тази цел има осигурено финансиране, каза Войнов.

При нощна акция в язовир "Огоста" са иззети мрежи на бракониер, той е избягал с лодка

Преди три дни председателят на ДАМТН е разпоредил на областните управители да предприемат мерки заради усложнената метеорологична обстановка. На миналата оперативка - в понеделник, беше докладвано за наложени санкции за предишната неделя за 120 000 лева, съобщи Войнов и заяви, че компромис по безопасността на тези съоръжения няма да има. Сред проблемите той изтъкна това, че някои от язовирните стени са обрасли с растителност.

Басейнова дирекция провери критични язовири в Царево

Председателят на ДАМТН Петър Горновски открои сред проблемите във връзка с язовирите - липсата на кадри, техническото състояние на язовирните стени и на съоръженията и координацията между областните управи, Агенцията, научните звена, които подсигуряват кадрите, надзора, строителните фирми, които правят ремонтите на тези съоръжения. Тези теми ще бъдат дискутирани по време на започналата кръгла маса на тема: "Управление и безопасна експлоатация на язовирите в Република България" в Университета.

Нено Димов за водната криза в Перник: ВиК има над 25 източници

През последната година се забелязва ръст на интереса към специалностите, свързани с хидростроителството, коментира проф. д-р инж. Славейко Господинов, зам.-ректор по учебна дейност, качество и акредитация на УАСГ. Първата стъпка беше да бъде призната от държавата специалността "хидростроителство" като защитена, напомни той. Първите подготвени кадри ще излязат на пазара след пет години, изтъкна той и добави, че сега дефицитът на хидроинженери е 2000.

Сега има язовири, за които няма пряко отговорни хидроинженери, налага се "хвърковати чети от специалисти да отидат на съответните язовири", а всеки язовир се нуждае от непрекъснат обоснован мониторинг, допълни той. По думите му могат да бъдат дадени примери с доста големи язовири, където формално се извършват някакви измервания, при това с апаратура от преди тридесет години. Според Господинов заплатите не са сред основните причини за липсата на интерес към хидростроителството.

Друга причина е свързана с това, че повечето млади хора искат да са в София, а язовирите са не само в столицата, отбеляза той и допълни, че условията по места не са атрактивни.

Господинов съобщи, че се обмисля вариант хора, които са завършили сродни специалности в университета, в същото професионално направление, с магистърски програми или допълнителни подготвителни курсове, да им се даде съответната компетентност.
БТА