Руският посланик Елеонора Митрофанова е предоставила нота във външното ни министерство, в която се поставя ултиматум да бъде закрито руското посолство у нас, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. А премиерът в оставка Кирил Петков призова за оттегляне на предоставената нота. Той поясни, че въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съобщава NOVA.

Външният министър обяви още, че не е подписвала нотите за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Москва у нас, а е получила подробни методически указания, изпратени от началника на кабинета Лена Бориславова.

Посланик Митрофанова: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България


Дошли са писмата със списъците, ние сме поискали указания от Министерския съвет, те са ни казали какво да правим и сме действали по процедура”, заяви Теодора Генчовска. Запитана дали тези 70 души са работили срещу интересите на страна, тя каза, че този въпрос е към ДАНС. В МВнР не е получаван доклад. „Има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС”, каза Генчовска.

„Оттук нататък премиерът трябва да каже на МВнР как да постъпят. Те нямат инициативата да вземат самостоятелни решения в тази посока. Той забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея с всичките последствия”, заяви Тошко Йорданов.

Измиха си ръцете с външно, а Лена е изпратила писма какво да се прави с тези хора, защото външно зададе въпроса, че не се прави така и вътре е било правете това”, каза още Тошко Йорданов.

„Този председателски съвет нямаше как да установи нищо - нито като компетентност, нито като формат на провеждане, политици, които търсят поводи да извадят изречения и да  държат речи на тяхна страна, аз няма да се присъединя”, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.  

„Министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя политическа изгода. Ще изготвим утре сигнал до прокуратурата, за да поискаме лицето Кирил Петков да бъде разследвано”, заяви Костадин Костадинов.
NOVA