/ БГНЕС
Как един кмет вижда промените в закона за частните охранители?
96756
Как един кмет вижда промените в закона за частните охранители?
  • Как един кмет вижда промените в закона за частните охранители?
Корупционни схеми стоят зад промените на закона за частните охранителни фирми. Това обясни пред Дарик кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов. Той сам се бори с престъпността в селото.
 
Всяка вечер Русанов обикаля по улиците на местността и се грижи за реда. Разказва, че преди да се кандидатира за кмет престъпността е била голяма, но в момента има общо девет кражби в района, само три от които не са разкрити. Буковлък е местност, в която преобладават жители от ромски произход. Въпреки това Русанов успява да се пребори с престъпността и налага специфични правила за живеене в селото.

И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев
 
Новият закон дава възможност на кметовете да наемат частни охранителни фирми за охрана на населените места. Охранителите вече ще могат да използват физическа сила и дори огнестрелно оръжие. Те няма да могат да арестуват, а само да задържат престъпници, докато дойде МВР. Според кмета на село Буковлък Росен Русанов обаче промените в закона ще доведат само до повече корупционни схеми.
 
"Това е пълен абсурд. Това са хора... прозира, мирише навсякъде на корупция. Давам ви примерен телефонен разговор между кмета на град "Х" с депутата "Х", представител на политическа партия:
 
Депутат: Г-н кмете, здравейте!
Кмет: Здравей, г-н депутат!
Депутат: Нали знаеш, че нашата фирма трябва да спечели търга за охрана.
Кмет: Да.
Депутат: Защото след две години са избори.
Кмет: Ами, да.
Депутат: Ами, това е. Добре, довиждане!"

МВР или частни охранители - кой да ни пази?
 
Русанов е бивш служител на МВР. Той споделя, че системата в полицията не работи и никой не иска да промени това. Русанов решава да се кандидатира за кмет на село Буковлък преди години, с надеждата да се пребори с престъпността.
 
"Това е много болна тема и много хора виждат, то цялата държава вижда какъв е проблемът, но много хора не искат да разберат. В полицията просто нещата не се случват, както и в много държавни институции, не се случват по много причини. Най-вече в полицията са по кадрови - начини на обучение, професионална мотивация и най-вече липсата на т. нар. ценностна система. Понятия като чест, достойнство и морал вече трудно се срещат", смята той.

Румен Петков: Частната охрана по селата е абсурдна идея
 
Кметът на село Буковлък  разказва, че никога не се е сблъсквал с политически натиск и е категоричен, че никаква сума пари не може да купи морала му: "Така съм възпитан и устроен. Може би съм много демоде с представата за днешното време, защото днес трябва да си негодник, за да си вървежен, а аз не съм. На политиците не им изнася, че им се казва истината в очите".
 
"Не съм имал досега политически натиск. И да опитват, аз ги псувам всички, защото са все боклуци - няма леви, няма десни, няма сини, няма зелени. Когато вършат работа, да, но когато започнат да се лигавят и да не ги интересува нищо.... Защото освен на избори не ги интересува нищо и се блъскаш като вода в бряг, като Дон Кихот с вятърните мелници - постоянно и непрекъснато", жалва се кметът на село Буковлък.