Стрелбата срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп предизвика реакции от цял свят. Инцидентът бе коментиран и от българските политици.

Стрелба срещу Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания


Ето какви са официалните позиции:

„Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент Тръмп по време на събитие от кампанията му. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените при нападението. Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията”, пишат от Министерството на външните работи в социалната мрежа Х.
 
Министерският съвет осъди нападението над бившия американски президент Доналд Тръмп. 

"Осъждаме категорично ужасяващата атака срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на неговата кандидатпрезидентска кампания. Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията", написаха във Фейсбук от МС

Държавният глава Румен Радев осъди стрелбата срещу Тръмп. 
 
"Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва", написа той в социалната мрежа Х.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела бързо възстановяване на Доналд Тръмп. Той публикува тяхна обща снимка.



„Възраждане“ изразява пълната си подкрепа за Доналд Тръмп и осъжда политическото насилие във всичките му форми, се казва в позиция на лидера на партията Костадин Костадинов, изпратена до медиите. След стрелбата по министър- председателя на Словакия, днес е имало стрелба и по Тръмп.  Пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен, заявява Костадинов.




Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков също осъди стрелбата.


"Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. 
Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие", написа той.

От Движението за права и свободи (ДПС) също изпратиха позиция до медиите, подписана от Джевдет Чакъров, председател на ДПС и група народни представители. 

"Това беззаконие е неприемливо и осъдително. Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение", пише в позицията.

ДПС, като либерална демократична партия, убедено подкрепя американския народ в този труден момент да защитава свободата и демокрацията. Ние ще се противопоставяме на всеки акт на насилие и омраза, защото вярваме, че само чрез уважение към човешкото достойнство и права, можем да изградим справедливо и мирно общество.
Изразяваме своите най-искрени съболезнования към близките на невинната жертва. Надяваме се на бързо и успешно възстановяване на всички ранени. Нека това трагично събитие ни напомни за значението на единството и толерантността в обществото ни. Нека бъдем заедно в усилията си да изградим свят, свободен от насилие и омраза", пише още в писмото.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също коментира инцидента.

"Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп!  Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника.
Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата", написа той в позиция, изпратена до медиите.

БСП също осъжда опита за покушение срещу Доналд Тръмп

"БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко  посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес. Осъждаме опита за покушение срещу единия от кандидатите за президент в САЩ Доналд Тръмп и изразяваме своето безпокойство за последиците, които може да има както върху американската вътрешна политика, така и потенциално върху глобалните отношения. Очакваме разследването на престъплението да приключи бързо, за да бъде предотвратена по-нататъшната конфронтация и разделение в обществото", пишат от БСП.

Лидерът на ИТН също коментира стрелбата.


"Изказвам и пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп и му желая бързо да се възстанови от отвратителното покушение срещу неговия живот. Абсолютно съм убеден, че ние хората по света и най-вече в нашата родина България, не трябва да се разделяме и да воюваме помежду си, а да живеем заедно в мир, комфорт и благополучие. И това не е никакво клише, а нещо, в което истински вярвам", написа той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня