Здравният министър д-р Стойчо Кацаров коментира твърденията, че не се налагат по-строги противоепидемични мерки заради предизборната кампания. В ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS той определи тези твърдения като "неоснователни" и категорично заяви, че всички ограничения са наложени след разговори с директорите на Регионалните здравни инспекции. По думите на Кацаров президентът Румен Радев е бил информиран за заповедите, но не е търсено съгласието му.

„Никой не може да ми повлияе. Не искаме здравната система да се претовари. Няма да го допусна“, категоричен бе здравният министър.

Той съобщи, че броят на заразените с коронавирус в четвъртата вълна е с близо 30% по-висок на седмична база в сравнение с предишните пикове на пандемията. Съотношението между починали и заразени пък било по-ниско, както и хоспитализацията. "Причината е, че здравната система работи по-добре“, заяви Кацаров.

„Засега не се налага локдаун. Мерките са достатъчно строги. Ако спазваме тези със зеления сертификат, дистанцията и хигиената, смятам, че ще се справим. Зеленият сертификат е строга мярка, но тя дава възможност да ходиш на работа, на училище, на ресторант, в магазина. Тя не лишава, а открива възможности, които иначе не бихме имали и намалява риска. Алтернативата е да затворим всичко“, коментира той.

Той призна, че се отнася "много критично" към зеления сертификат и все още имал резерви, но приел тази мярка, защото ЕСПЧ се произнесъл в нейна полза.