Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров / Президентство на Р България
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца. Според д-р Стойчо Кацаров опасността все още не е отминала и ако няма по-масова ваксинация на населението рискът от четвърта вълна е голям.

Удължаването на обстановката се налага, за да продължи действието на мерките срещу вируса, включително и на социалните. Това обаче не е единствената причина.

„Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров пред NOVA.

Спадът на новозаразените и хоспитализираните обаче не бива да ни успокоява, категоричен е здравният министър.

Кацаров: Едва 18% от българите над 60 години са ваксинирани с първа доза срещу COVID-19

„Единственият ефективен начин да се ограничи заразата си остава ваксинацията и затова моят апел към хората е да се ваксинират, тъй като рискът от нова вълна есента съществува”, каза Кацаров.

Няма как да се прогнозира кога ще постигнем колективен имунитет, защото не ясно колко хора са се срещали с вируса. За тази цел министерството започва проучване.

„На представителна извадка от хора да се изследват антитела, клетъчен имунитет. То също не дава 100% гаранция, но с много по-голяма сигурност ще можем да кажем колко хора имат защита и при сегашния темп на ваксинации ще можем да кажем кога ще се постигне колективен имунитет”, каза още здравният министър.

Междувременно се обмислят нови промени за подпомагане на туризма.

„Безплатно тестване на идващите. Трябва да сме много внимателни, защото ако допуснем епидемичен взрив в този период - край на туризма”, смята Кацаров.

По всичко личи, че Националният оперативен щаб остава в историята.
NOVA