Кабинетът предлага пенсионна възраст за полицаи и военни
Кабинетът предлага пенсионна възраст за полицаи и военни / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Кабинетът предлага пенсионна възраст за полицаи и военни
75137
Кабинетът предлага пенсионна възраст за полицаи и военни
  • Кабинетът предлага пенсионна възраст за полицаи и военни

Служебното правителство одобри въвеждане на възраст за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите - това става ясно от стенограмата от правителственото заседание тази сряда, на което е бил гласуван доклад с нови мерки по Националната програма за реформи на България за 2014-та година.

Всички министри, с изключение на вътрешния министър Йордан Бакалов, са подкрепили мерките в доклада. Те са съобразени с препоръки на Съвета на Европейския съюз и очакваният ефект от тях е увеличаване на приходите от данъци, мита и осигурителни вноски, посочва по време на заседанието финансовият министър Румен Порожанов.

Мерките в областта на пенсионната система предвиждат промени, които да регламентират изравняването на възрастта на мъжете и жените на 65 години след 2021-ва година, както и въвеждане на възраст за пенсиониране за служителите по член 69 от Кодекса за социално осигуряване - военни, полицаи, служители в затворите.

Вътрешният министър Йордан Бакалов настоява за отпадане на този текст, като се аргументира със замразената от тази година пенсионна реформа и неосъщественото ограничаване на схемите за ранно пенсиониране.

От своя страна социалният министър Йордан Христосков посочва, че в българската пенсионна система пенсиите се отпускат за възраст, а не за прослужени години, както в армията и МВР. По думите му пенсионерите от специалните ведомства получават високи пенсии, а продължават да работят след излизане в пенсия, което е прахосничество на пари от осигурителната система. Според Христосков може да се говори за въвеждане на възраст между 52 и 55 години, на фона на сегашните 45 години, на които могат да се пенсионират тези служители.

От стенограмата не става ясно мнението на военния министър Велизар Шаламанов.