Кабинетът харчи още 200 млн. лева от излишъка?
Кабинетът харчи още 200 млн. лева от излишъка? / снимкa: Sofia Photo Agency

С 200 милиона лева да се увеличат средствата от бюджетния излишък, които парламентът ще разреши на правителството да похарчи до края но годината – това предложи председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев от ДПС, по време на дебатите по проекторешението в пленарната зала.

Така на практика правителството ще похарчи общо 1,2 млрд. лева от излишъка. Пред депутатите министърът на финансите Пламен Орешарски обясни, че за попълване на резерва от горива са необходими 190 милиона лева; 48 милиона ще отидат за доизграждане на спешния телефон 112, а 300 милиона за инфраструктура.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че няма да участва в дебатите, защото не знае за какво точно ще се похарчат парите.

Три часа Румен Овчаров, Милен Велчев и Йордан Цонев се договаряха за формулата 8:5:3 за усвояването на излишъка като „черна каса”, добави Костов. Йордан Цонев от ДПС отвърна: „Когато Костов озверява, да знаете, че сме на прав път”.

Стоян Проданов от левицата посочи, че черните каси са патент на бившия премиер, за които сегашните управляващи не се плащали лицензно право и не смятат да го правят. От ДСБ настояха излишъкът да се даде за 13-та пенсия и заплата. Гласуването на проекторешението е в четвъртък сутринта.