Кабинетът „Борисов не работи под диктат, категоричен е Цветанов
Кабинетът „Борисов не работи под диктат, категоричен е Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кабинетът „Борисов" не работи под диктат, категоричен е Цветанов
37247
Кабинетът „Борисов" не работи под диктат, категоричен е Цветанов
  • Кабинетът „Борисов" не работи под диктат, категоричен е Цветанов

Правителството на Бойко Борисов не работи под диктат, а се води от националните интереси и защитата на българските граждани - това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка със заявката на Синята коалиция, че ще подкрепи вота на доверие, само ако кабинетът изпълни определени условия. Цветанов подчерта, че цялостната политика на правителството е в интерес на гражданите.

„Назначена е проверка, която се извършва в момента и сега говорим само за възможни хипотези, било то за изтичане на информация, било за частно подслушване, било за манипулация на разговори, които бяха пуснати в публичното пространство. Така че, в тази посока не бих могъл да кажа нищо конкретно към настоящия момент", коментира Цветанов.

Вътрешният министър обясни още, че одобреното днес решение за искане на вот на доверие е свързано с цялостната политика на кабинета, но в хода на дебатите може да бъде засегната и темата с подслушваните разговори. По думите му, все още се очакват резултатите от експертизата относно автентичността на изнесените записи, и тогава ще може да се каже категорично, дали има изтичане на информация от МВР.

На въпрос, дали ще има кадрови промени в сферата на сигурността, Цветанов отговори така: „Уверявам ви, че няма злоупотреба по начина на прилагане на специални разузнавателни средства, защото исканията са в съответствие с наказателната отговорност от 5 години по Наказателния кодекс. И друго, когато министърът се разписва за дадено искане на СРС, то първо идва от заявителя - дадената оперативна служба, минава през главния секретар, минава през съдия и министърът на вътрешните работи разпорежда изпълнението при спазването на тези законодателни процедури, които са необходими".