/ БГНЕС
"4054 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 13203 са PCR тестовете, направени през последните 24 часа". Това съобщи на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас здравният министър Костадин Ангелов.

Коронавирусът не отстъпва: Още 4054 заразени с 54 починали за 24 ч.

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията.
 Най-ефективната мярка от всички, е носенето на маски на закрито. Следващата мярка е социалната дистанция.

"Най-важното, за което искам да благодаря на българските граждани, е спазването на противоепидемичните мерки. Препоръчваме избягването на събирания, да ограничат пътуванията. От самото начало говорехме, че през есенно-зимния период процентът на заразени ще се увеличи", обяви здравният министър.

Той призова хората да са отговорни и да пазят близките си. На следващо място Ангелов увери, че има достатъчно защитни консумативи и нуждите на медицината ще бъдат обезпечени.

БГНЕС

Около 30% е заетостта на леглата, а в интензивните отделения - около 20%. Предстои да пристигнат и нови количества на медикамента Ремдесивир, който се използва за лечението на вируса. 

"Нека всички граждани със симптоми, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки един медикамент, който се прилага, има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането. Съществуват и други препарати с противовирусно действие", каза министърът. 

"Ние все още запазваме, бих казал, едни добри позиции в пандемията", отбеляза Ангелов. "Не е време за празнуване, време е за разум. Време е за подкрепа на лекарите, на всеки един от тях", завърши изказването си проф. д-р Костадин Ангелов.

COVID-19: 4041 новозаразени и 63 починали за денонощие

"Изпращаме протокол за лечение до всички болници в страната, изготвен от експертите на няколкото големи болници
, които от началото на пандемията лекуват коронавирус", допълни Ангелов.

Ангелов увери, че има достатъчно количество лични предпазни средства. "По процедури ще бъдат обезпечени нуждите на държавата с месеци напред. Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир“, съобщи Костадин Ангелов.

"4300 флакона от лекарството се очакват следващата седмица. Няма недостиг от лекарството. Този медикамент не е панацея, той има странични ефекти, както всеки друг и лекарят преценява лечението с него.

Борисов: Ще осигурим легла за всички (ВИДЕО)

Нямаме специфичен медикамент за лечението на коронавирус. Надяваме се през април месец ваксините да бъдат тук, да са достъпни за желаещите граждани, които искат да ги сложат", каза още Костадин Ангелов.

"Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, който се самоопределя за спешен. Ситуацията е по-различна от преди. В голяма част от спешните отделения влиза пациент, който е положителен. Има протоколи за дезинфекция, за изолация. За това се налага някои от пациентите, които могат да изчакат - изчакват. В София е най-големият натиск", допълни Ангелов.

В отговор на упрека на джипитата, че заложените от Здравната каса пет критерия за издаване на направление за безплатен PCR за ковид са прекалено много, здравният министър цитира писмото на сдружението на личните лекари от октомври, в което единият предложен вариант е именно този. "Изборът на вариант не зависи и не е решение на медицинското съсловие", каза Ангелов.

Той подчерта, че след като джипитата са подчертали, че предпочитат втория вариант от няколко критерия, "казах да се направи копи пейст и да се заложи в Националния рамков договор".

"Българските граждани продължават да търсят лекар късно. Вие виждате, че има много млади хора. Това, което забелязваме, е, че тези хора търсят много късно лекарска помощ, когато почти целият дроб е засегнат от заболяването.

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на пет критерия

Не се самолекувайте, не започвайте панически употребата на медикаменти!",
апелира Костадин Ангелов. Той припомни, че всеки пациент, който счете себе си за спешен, има право да отиде в Спешното и да получи преглед и помощ. България е готова със запаси от облекла и медикаменти за 6 месеца напред, но "ако разумът намалява, тези количества ще намаляват.

"Ако разумът надделее, ние ще го победим, но заедно. Спасението поединично вече не е решение за никого", призова здравният министър. Той съобщи, че в Шумен има сериозен проблем с болните с ковид, заради което на място отива единият зам.-министър на здравеопазването.

"Има проблем с хора, които се притесняват да влязат да лекуват тези пациенти", призна министърът за отказ на медици от Шумен да влязат в ковид отделението. Другият зам.-министър пътува за Северозападна България, където също има проблем.

Проф. Балтов: Има фалшиви резултати от тестовете за Covid-19

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пък съобщи, че в София има 713 приети болниците в средно тежко състояние, а 107 са в интензивни отделения. Общо 3000 са COVID-леглата в столицата, от които 250 за реанимационни грижи.

"Натискът е изключително сериозен в София", признаха и Балтов, и министърът. "И затова ние апелираме към хората да проявят разум, само той ще ни спаси", заключи Ангелов.