Изпитът по история в СУ вече ще е четири часа
Изпитът по история в СУ вече ще е четири часа / netinfo
Кандидат-студентският изпит по история в Софийския университет „Свети Климент Охридски” вече е четири астрономически часа, а не както до сега – пет, съобщиха от Алма Матер. Новите специалности във висшето училище са четири.

С промяната в регламента на изпита по история се цели кандидатите да пишат по конкретната тема, а не да гонят обем на писмената работа. От Алма Матер обещават по-кратко формулирани теми. Пак за първи път в деня на изпита ще бъдат изтеглени две теми, а кандидат-студентите ще могат да избират по коя от двете формулировки да пишат.

Отпада и изпитът по български език и литература за специалност журналистика. Кандидатстудентите ще се явяват направо на писмения и първите 350 ще ходят и на устен. Новите специалности тази година са четири, обяви Георги Гешев, началник на учебния отдел в университета.

„Инженерна химия и съвременни материали, медицинска физика и физика и информатика – двойната специалност, и във факултет Педагогика новата специалност е неформално образование”, каза Гешев.

И тази година в Алма Матер ще има предварителни изпити – по история на 11 май, по математика на 18 май, по биология на 25 май и по география и журналистика - писмен на 8 юни. Документи за явяване на тези конкурсни изпити ще се приемат от 25 март до 22 април.