/ iStock/Getty Images
Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2021/2022 година бяха обявени, съобщи пресцентърът на висшето училище.

2991 новоприети студенти са се записали, а 1270 кандидати са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап. За втория етап на класирането са приети още 989 студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати е от 14 до 16 юли, включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Излезе първото класиране на кандидат-студентите в СУ

Записването се извършва в отдела "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19, записването на новоприетите студенти ще е по график за отделните факултети. Всички необходими документи за записването трябва да бъдат попълнени предварително. Студентската книжка се купува в книжарниците на СУ в сградите на Ректората, във Факултета по науки за образованието и изкуствата, във Факултета по математика и информатика, в Стопанския факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница "Св. Климент Охридски".

Заплащането на семестриалните такси и на таксата за електронната студентска карта става единствено по банков път, с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

Третият етап на класирането се извършва на 20 юли. Срокът за записването е от 21 до 23 юли, включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Общо 9747 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Право". На второ място е "Психология". Третото място заема специалността "Графичен дизайн". На следващите места кандидатите са поставили специалностите - "Софтуерно инженерство", "Предучилищна и начална училищна педагогика" /задочна форма на обучение/, "Английска филология", "Връзки с обществеността", "Международни отношения", "Предучилищна и начална училищна педагогика" /редовна форма на обучение/ и "Журналистика".