Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра фантастичен полуфинал на Мастърса в Париж и елиминира световния №7 – Стефанос Циципас, в три сета за два часа и 34 минути игра (6:3, 6:7(1), 7:6(3), съобщи Gong.bg.

Първата ни ракета напомни за най-силните години в своята кариера с представянето си в парижката зала „Берси“ и не остави абсолютно никакви шансове на опонента в първия сет, като с един пробив приключи частта при 6:3.

Все пак Циципас се възстанови от натиска на българина през втората част и умело менажираше началните си удари, като двамата не бъркаха и сетът трябваше да се реши след тайбрек. Там категорично може да се отбележи, че българинът рухна, което беше достатъчен повод за Циципас да се върне в срещата за трета решителна част.

Григор Димитров е на полуфинал в Париж (ВИДЕО)

В нея пък ситуацията беше абсолютно огледална на втория сет, като двамата взимаха своите подавания. В третия гейм Григор трябваше да премине през критичен момент на негов сервис, но все пак след 9 минути игра Димитров се справи за 2:1.

До края на сета, както и в цялата среща, се видяха класни разигравания от двете страни на корта, но в третия сет тайбрекът беше спечелен от Гришо по доминантен начин. Той започна с фантастичен сервис по диагонала, след което направи два минипробива, което беше достатъчно родният атлет да остане спокоен и да затвори срещата.

Не мога да опиша емоциите си сега, просто съм щастлив. Преминах по такъв начин през този двубой. Вторият сет, особено в тайбрека, беше коварен. Изоставах в третия с 15-40 и си казах, че не мога да продължавам така. Трябваше да променя нещо, за да победя тенисист като него. През целия двубой направих много добри неща, но в средата на втората част той повиши нивото си и всеки гейм стана труден“, започна Димитров.

Така Григор е на финал на Мастърса във Франция, като там негов опонент ще бъде победителят от срещата на Новак Джокович и Андрей Рубльов. След този си успех роденият в Хасково атлет генерира 510 точки за световната ранклиста и вече е 14-и. При евентуален успех във финалния двубой пък Гришо ще се изкачи до №11 в края на сезон 2023 в тениса.
Gong.bg