Григор Димитров
Григор Димитров / БГНЕС
Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си за полуфиналите на турнира на твърда настилка от серите "Мастърс" в Париж с награден фонд 5,8 милиона евро.

Димитров се наложи над поставения под номер 11 Хуберт Хуркач (Полша) с 6:1, 4:6, 6:4 за 99 минути и отново е сред най-добрите четири на турнира след 2019 година.

32-годишният хасковлия заработи 266530 евро и 360 точки за световната ранглиста, в която заема 17-ото място, но с успеха днес си гарантира изкачване до 15-ата позиция.

Димитров пое контрола върху мача с ранен пробив, а до края на първия сет доминираше и даде само гейм на съперника.

Във втората част, обаче, Хуркач започна да намира най-силното си оръжие - сервиса. Полякът не даде много шансове на хасковлията при собственото си подаване, а в десетия гейм успя да реализира първия си пробив, за да изравни резултата.
 
Решителният трети сет също продължи равностойно, но в седмия гейм Димитров успя отново да пробие и това се оказа ключово, за да запише четвърта победа в четири мача срещу Хуркач и да достигне до втори пореден полуфинал в сериите "Мастърс" след Шанхай в средата на миналия месец и общо девети в кариерата си.

За място на финала хасковлията ще играе срещу победителя от мача между номер 7 Стефанос Циципас (Гърция) и шампиона през 2018 година Карен Хачанов (Русия), 16-и поставен.


Хуркач, който завърши с 19 аса, беше в отлична форма напоследък, като днес допусна едва трета загуба в последните си 16 мача. Полякът достигна до финал в два от предишните три турнира, в които участва. Той спечели втората си титла за сезона на "Мастърса" в Шанхай на 15 октомври, а миналата неделя загуби мача за титлата в Базел. Преди това в края на февруари Хуркач взе и трофея в Марсилия.

БТА