Кмет забрани разкриването на една българска избирателна секция
В българското посолство в Париж са разкрити три от общо 17-те секции, в които българските граждани във Франция могат да упражнят правото си на глас.

Изборният ден ще продължи до 20:00 часа местно време, предава NOVA. Той обаче започна със скандал. По непотвърдена официално информация в градчето Моасак, което се намира до Тулуза, секция няма да има.

Старозагорка в Мюнхен: Опашки от млади хора, желаещи да гласуват (СНИМКИ)

В населеното място има голяма българска общност. Там целогодишно живеят 100-150 души. През лятото обаче българите - основно сезонни работници - наброяват около 1500.

Миналото лято е избран нов кмет на Моасак. Той е от крайната десница на Марин льо Пен и ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно кметът отказва да се открие и избирателна секция в града.

Префектът на целия регион пък излезе с уведомително писмо, че секция в града не може да бъде разкрита, защото има опасения, че не могат да се спазят всички санитарни мерки с оглед на здравната криза.

Опашки се извиха пред изборните секции в Турция (ВИДЕО)

„Имаше табели, но ни откачиха всичко. Имаше и принтер, и лаптоп. Конфликтът се състои в това, че тук има български магазини и всяка неделя има пазар. Повечето българи стоят пред българския магазин, което не е редно.

Разговарят отвън, люпят семки, нарушават правилата и полицията ги глобява. Това обаче няма нищо общо с изборния ден. Франция не е Европа, това е проблемът”, заяви Йосиф Пашов, който е член на секционната избирателна комисия.

Въпросният кмет желае да превърне Моасак в туристическа дестинация. Той обаче обвинява българските граждани, че не спазват всички мерки, които са наложени там.

Жалби и сигнали в изборния ден, проблеми с машинния вот (ВИДЕО)

Един друг кмет обаче за първи път организира чуждестранни избори в своето населено място. Това е кметът на Ансени Сен-Жерон - Реми Орон. Той прие българската секция с удоволствие.

„Особеност на нашата община е, че предлага повече работни места, отколкото жители има - 12 000 работни места срещу 11 000 жители. Това е така благодарение на големите международни компании, които се намират в района. Тук провеждаме избори за чуждестранна страна за първи път.

Изненадахме се, когато от българското посолство поискаха от нас да открием избирателна секция. Веднага отговорихме положително, защото за нас това е право за упражняване на демокрацията във вашата страна”, каза той.
nova.bg