Приключи изборният ден за сънародниците ни зад граница на територията на Европа, съобщиха от Външно министерство. 

Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции – 132, краят на гласуването бе обявен в 22:00 ч. българско време.
 
"Министерството на външните работи създаде организация изборният ден да протече без трудности. Благодарение на доброто сътрудничество с логистичните ни партньори от DHL бюлетините и машините бяха доставени в срок до 745 секции, като поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ, бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК", посочват от МВнР.

Румен Радев печели изборите според първите официални данни на ЦИК
 
В Турция сънародниците ни гласуваха в 126 секции, в Германия – в 81 секции, в Испания – в 69 секции, в Гърция – в 26 секции. В 19 страни в Европа от общо 21 държави се гласуваше и с машини.
 
Във Великобритания българските граждани имаха възможност да упражнят своя вот и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси. Моряците от кораба „Дръзки“ гласуваха на остров Крит в една от 5-те разкрити там секции. А националите ни по кърлинг, които са в Норвегия за  Европейското първенство по кърлинг в Лилехамер, след заслужена победа над Словакия гласуваха днес в секцията ни в Хамар.
 
Приключи изборният ден и на територията на Африка, а по-рано през деня - в Австралия и Азия.
 
Зад граница за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент са разкрити общо 749 секции в 68 държави.
 
Заради часовата разлика най-късно изборният ден в чужбина ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 06:00 ч. българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.