Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на ново служебно правителство за втори път на Димитър Главчев.

"Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет", каза президентът по време на срещата му с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев. 

Румен Радев избра кой да бъде служебен премиер

"При успех изборите ще бъдат на 27 октомври", добави Радев.

,  
Георги Димитров/Vesti.bg

"Тази отговорност отново се върна при Вас, след проваления опит на г-жа Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на БНБ да излъчи премиер. За да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте, за да стигнете дотук", обърна се държавният глава към Главчев.

"Основната ми задача ще бъде да се свали политическото напрежение, в понеделник ще представя състав на служебен кабинет", заяви от своя страна повторно номинираният за служебен премиер Димитър Главчев. 

Георги Димитров/Vesti.bg

"Ще се постарая да вършим по-добре всичко, което вършихме досега", допълни Главчев.  

„Винаги може човек да се справи и по-добре. Аз няма за какво да се срамувам за работата на правителството, на което съм все още служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре основната си задача – да организираме честни, свободни и прозрачни избори. Едновременно с това запазихме от години определения път на България, свързан с Европа. Път, който е започнат от много правителства назад. Обещах точно това – да организираме изборите както трябва, да запазим европейския път и да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Това е най-важното за всяко правителство, независимо служебно или редовно“, коментира още той. 

По-рано днес президентът определи настоящия служебен премиер за кандидат за такъв, след като вчера разговаря с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня