Избират новия председател на ДПС, кое е най-спряганото име
Избират новия председател на ДПС, кое е най-спряганото име / netinfo

ДПС провежда редовната национална конференция на партията, на която ще бъде избрано новото ръководство на партията. До това се стигна, след като Лютви Местан беше отстранен от лидерския пост на Бъдни вечер. Очакванията са на неговия стол да седне Мустафа Карадайъ.

А ето и хронологията на събитията. На новогодишния купон в Сараите почетният председател на ДПС Ахмед Доган остро разкритикувал тогавашния лидер на движението Лютви Местан. Причината - декларацията на ДПС в подкрепа на Турция заради сваления руски самолет, която Сокола определил като „гаф". Само няколко дни по-късно на извънредно заседание на Централния съвет на движението Лютви Местан беше освободен от всички ръководни постове.

Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията

Мястото му заеха организационният секретар на ЦОБ Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ДПС Рушен Риза и депутатът Четин Казак, които досега изпълняваха правомощията на председателски съвет.

ДПС: Много партии имаха мераци за електората ни, но без успех

Очакванията са на днешната конференция да бъде избран за оперативен председател на движението Мустафа Карадайъ, а Четин Казак - за говорител. Вероятно и самият почетен председател на ДПС Ахмед Доган ще присъства на конференцията. Очакванията са да се стигне до промяна в устава на партията и да бъде записано, че той е единственият естествен и неоспорим лидер на движението.

Местан е доволен, че подценяват новоучредената му партия

След като беше изключен от ДПС, Лютви Местан създаде своя партия - ДОСТ. От ДПС са си поставили за цел на днешната конференция да покажат единство, след като Местан твърди, че около една трета от електората на движението се преориентира към него.