/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев отказа срещата си с Корнелия Нинова за водната криза в Перник, след като тя заяви публично намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник относно срещата с Гешев, съобщиха от Прокуратурата на Република България.

Председателят на БСП искаше да предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза в миньорския град.

Гешев и Нинова се срещат заради водната криза

Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект, категорични са от институцията и казват, че по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, ще има проверка съгласното българското законодателство.

При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори (по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК и съгласно Решение на Конституционния съд от 06.06.2017 г., к.д. 15/2016 г.).

Съзнавайки своята отговорност към българските граждани, Прокуратурата на Република България периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания, се отбелязва още в съобщението.