Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
На 6 януари главният прокурор Иван Гешев ще проведе среща с председателя на парламентарната група "БСП за България" Корнелия Нинова.

Срещата е по повод водените разследвания относно водната криза в Перник и публично заявеното намерение на Корнелия Нинова да предостави допълнителна информация от значение за предприетите действия от правоприлагащите органи.

Корнелия Нинова заяви, че водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем.

Нинова: Сигнализирахме 17 пъти за водата и 47 пъти за боклука, но никой не ни чу

В неделя тя каза, че от 2017 до края на 2019 г. БСП 17 пъти са поставяли в парламента темата за водата в Перник. „В язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт, през август 2019 г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн. лв. за промяна на водопреносната мрежа. Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки - от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, коментира Корнелия Нинова.



Главният прокурор Гешев проведе среща и с кмета на Община Перник Станислав Владимиров още на 22 ноември.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември то е удължено с още 30 дни.
БГНЕС